Hva du må vite om verktøy og kvalitet

Hva du må vite om verktøy og kvalitet

Som selvbygger vil du trenge mye verktøy, spesielt hvis du bygger et helt hus. Planlegge innkjøp av verktøy i god tid, fordi hvis du ikke allerede har alt verktøy du vil trenge, må dette budsjetteres inn. Du må også ha tid til å finne og handle inn alt du trenger på forhånd, og dette tar tid. En fordel med å være tidlig ute, er at du kan følge med litt og kjøpe verktøy når det kommer på salg.

Verktøyshopping

Har du ikke noe verktøy fra før (og da snakker jeg ikke om en hammer og en sag), så ville jeg budsjettert med 25-45000kr for dette. Min anbefaling er:

  • Budsjetter en sum for verktøy
  • Identifiser hvilke typer jobber du skal gjøre, og lag en liste over hvilke verktøy du trenger
  • Bruk tid på å finne det verktøyet du skal ha i nettbutikker, og fyll ut listen med butikk og pris
  • Juster budsjettet etter du har alle priser
  • Koble på tilhengeren og dra fra butikk til butikk og kjøp alt du skal ha fra den butikken

Nå tenker du kanskje “jeg kan vel bare dra til butikken og kjøpe det jeg trenger når jeg trenger det?” – Selvfølgelig kan du det! Men – ved å finne frem alt verktøy på forhånd, finner du fort ut av at mange butikker selger stort sett de samme tingene, men til svært forskjellige priser. Og når det er snakk om mye verktøy, så blir det fort mye penger. Jeg har spart mellom 30 og 40% bare på å finne de billigste butikkene og/eller handle på tilbud. Å dra å handle inn alt på en gang har flere fordeler: 1) Du vil spare mange kjøreturer, og tro meg, det vil bli usannsynlig mange turer til byggebutikken uansett. 2) Du sparer tid – mye tid. Det er utrolig frustrerende hvis byggingen stopper opp fordi du må dra å kjøpe verktøy. Dessuten, da drar du mest sannsynlig til den nærmeste butikken, eller den som er åpen, og kan ende opp med å betale 30% mer, eller enda verre, butikken er stengt så du kommer deg rett og slett ikke videre før på mandag!

Tilhenger fra Brenderup full med verktøy fra blant annet Bosch og Metabo
Tilhenger med verktøy

Kvalitet

Du kanskje tenker at det ikke er så stor forskjell på en sag til 129kr eller en til 349kr. Det er det! Med en dårlig sag vil jobben være tyngre, og du vil slite med å sage rett. Med en skikkelig sag vil det gå mye lettere, og den vil hjelpe deg å sage rett.

“Bra verktøy er halve jobben”

– Selbyggerbloggen

Det blir ofte sagt at bra verktøy er halve jobben, og det er ikke tull. Gå for skikkelig bra verktøy med en gang, så sparer du deg for mye frustrasjon. Når det er sagt, å blåse penger på det dyreste av verktøy og utstyr får du ingenting igjen for. Ikke hør på de som sier at du bare ha en drill til 6000kr eller så kan du umulig borre et hull, dette er bare tull. Litt forenklet finnes det 3 typer kvalitet på verktøy. Billig, mellom og dyrt (og veldig dyrt). Det billigste av verktøy er for de som skal henge opp et bilde eller bygge en fuglekasse med ungene – det skal ikke du gjøre. Dyrt og veldig dyrt er for proffe, men ikke fordi de er proffe og derfor mye bedre, men fordi de holder lenger. Proffe bruker verktøy hele dagen, hver dag, hele året, i mange år. De trenger verktøy som er bygget for å holde lenge. Det trenger ikke du. Du vil være i mellomste prisklasse. Da får du skikkelig bra greier, med god funksjonalitet, men som kanskje ikke er bygget for å vare i 15 år. La meg ta noen eksempler for å vise hvilket nivå jeg mener du bør legge deg på.

Biltema CD 12V

Billig: 199kr

Biltema CD 12V

Ingenting i veien med verktøy fra Biltema, men jeg tror også Biltema vil være enig i at denne maskinen ikke er beregnet for husbygging. Denne kjøper du for småjobber som å bore hull for å henge opp et maleri. 12V blir litt pinglete til mange jobber, turtall på kun 550rpm, kommer kun med 1 batteri, og 10mm Chuck vil ikke være stort nok for mange verktøy. Levetiden er et annet spørsmål.

MAKITA DDF453SYE

Mellom: 2 351kr

Makita DDF453SYE

En betydelig mer solid maskin. 18V er sterkt nok for de aller fleste jobber. Turtall på 1300rpm er ikke det raskeste hvis du skal borre mye, men det holder. Kommer med 2 batterier og forvaringskoffert. Maskinen har dessuten 13mm Chuck, som gjør at du kan bruke den til større verktøy – for eksempel karmskruverktøy! Den vil nok ikke holde til mange timers arbeid hver dag i mange år, men det spiller sannsynligvis ikke noen rolle.

BOSCH GSR 18V-60 C

Dyr: 5 496kr

Bosch GSR 18V-60 C

Med 18V, 13mm chuck og 2 batterier osv, likner denne litt på maskinen fra Makita. Men appstyring via Bluetooth – hva skal du med det?! 🙂 Turtall på 1900rpm er jo kjekt å ha, men inget must. Denne har også batteri som varer litt lenger enn batteriet på Makitaen. Uten tvil en god maskin, men klart overkill for en selvbygger. Men har du råd – go for it!

Verktøylister

Litt av hengig av hva slags type prosjekt du har, trenger du selvfølgelig litt forskjellige typer verktøy. Jeg vil derfor prøve å legge ut egne innlegg med verktøylister etter type jobb. Sjekk under hver kategori, hvis det ikke allerede ligger verktøyliste der, vil det komme etterhvert.

Leave A Comment