Slik bygger du vedskjul enkelt selv

Slik bygger du vedskjul enkelt selv

Med historisk høye strømpriser har flere gått over mer og mer til å fyre med ved. Veden bør lagres utendørs, men må lagres riktig for å tørke og holde seg tørr. Her viser jeg hvordan du enkelt bygger et vegghengt vedskjul med takstein og belysning, med kapasitet til ca 2 kubikkmeter ved. Vedskjulet kan enkelt tilpasses etter din vegg og dine behov. Fordelen med et vegghengt stativ er at du ikke trenger fundament. Og du trenger ikke å bekymre deg, det blir mer enn sterkt nok for å bære vekten av veden!

Bruk trykkimpregnert virke så holder stativet i mange år, men husk at du må vente et år eller to før du maler trykkimpregnert virke. Jeg hadde noen takstein over fra husbyggingen, som jeg brukte til vedstativet. Dette beskytter godt mot regn og gir et solid og pent inntrykk som i tillegg matcher huset. Kanskje har du eller naboen også noe takstein liggende du kan bruke?

Jeg hadde også noen skinner liggendes som jeg hadde lyst til å bruke til noe. Jeg har ganske trangt på baksiden av huset der jeg bygget vedstativet, så jeg fant ut av at jeg kunne bruke skinnene til å lage “skyvedør” av den ene siden av vedstativet. På denne måten kan jeg bruke deler av vedstativet til oppbevaring av plank og andre lange byggematerialer jeg har igjen fra husbyggingen. Du vil se nedenfor hvordan det ble.

Huseierne har en bra artikkel om riktig lagring av ved, som du burde lese. Du finner artikkelen her: https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/inneklima/skadelig-a-lagre-ved-inne

Start med å lage en ramme i 2″4 trykkimpregnert konstruksjonsvirke. Skru rammen i veggen. Vedstativet skal bære mye vekt, så pass på at du skrur i lekter/spikerslag, og ikke kun i panelen. Pass også på at du bruker skruer med riktig lengde, sånn at du ikke penetrerer eventuell fukt/dampsperre, eller GU-gips.

Ramme til vedstativ med underliggere/spikerslag til gulvbord.

Fyll ut rammen med underliggere/spikerslag med cc-60 cm. Det er disse du skal skru gulvbordene i senere. Disse trenger ikke å være 2″4, men det var det jeg hadde liggendes så derfor brukte jeg det.

Nå begynner rammen å bli forholdsvis tung, så det kan være greit å støtte opp rammen med noen midlertidige bein. Pass på at beina har riktig lengde. Bruk vater!

Nå kan du begynne å bygge i høyden. Start med å skru fast en ramme i veggen. Denne bruker du som spikerslag til vegger/panel etterpå, og som ramme til “takstolene”. Lag så en tilsvarende ramme ytterst i gulvrammen. Merk at toppen på denne skal være lavere enn rammen du skrudde i veggen. Dette for å få riktig takvinkel på takstolene. Merk at du fortsatt trenger de midlertidige beina, da det ikke er noenting i denne konstruksjonen som kan bære noen særlig vekt. Dette skal vi gjøre noe med nå.

Nå som du har rammen, kan du begynne å lage avstivere. Det er disse avstiverne som overfører lasten sånn at du får en konstruksjon som kan bære mye vekt – eller sagt på en annen måte, det er disse som kommer til å bære hele vekten! Og det blir mye vekt. I dette vedstativet kommer vekten av veden fort opp i over 1 tonn, og sikkert mer enn det.

Som du kanskje legger merke til, er alle avstivere kun i 3″ konstruksjonsvirke, og du lurer kanskje på om dette er sterkt nok – men det er det! Når du lager avstivere så prøv å tenke på hvordan kraften fordeler seg i kontruksjonen. Uten avstivere eller bein ville det eneste som kunne tatt opp kraften være skruene fra rammen og inn i veggen, og det sier seg selv at det ikke skal mye kraft til for å presse rammen ned ytterst og trekke skruene ut av veggen. Denne kraften har jeg illustrert med den røde pilen i bildet over.

Som du også ser på bildet blir denne kraften foreløpig tatt opp – og fordelt videre ned i bakken – av det midlertidlige beinet. Men siden vi ønsker et vegghengt vedstativ uten bein (eller jeg ønsket det ihvertfall), så må vi fordele kraften inn i veggen istedet. Dette gjør vi ved å legge til et skråstag.

Når vi så legger til skråstaget illustrert med grønn pil, vil hele kraften gå igjennom denne og fordeles inn i veggen istedet for gjennom et bein og ned i bakken. Du ser sikkert også at skråstaget går fra helt innifra veggen og på skrå ut og oppover. Dette gjør at skråstaget ikke kan flytte seg. Kraften i den røde pilen må nå først knekke skråstaget før den kan bøye gulvrammen nedover – noe det skal utrolig mye kraft til for å gjøre, og ihvertfall mer enn fra vekten av veden i et fullastet vedstativ.

Nå har vi en konstruksjon som tåler mye last, og vi kan gå videre og bygge det som skal beskytte veden fra været.

Her har jeg lagt på gulvbord, også i trykkimpregnert virke. Lag et par cm mellomrom mellom plankene for å få ggod lufting av veden underifra. Husk at for å hindre skader på yttervegg bør veden ikke stables helt inntil veggen, men ha god lufting bak. Dette vedstativet er ca 45 cm dypt, og passer derfor for ved i standard lengde 30-40cm, mens der fortsatt er lufting mellom veden og veggen.

Takstolene er 2″3 i passende lengde for å få plass til et par taksteiner i lengde. Lengden på takstolene vil variere med type takstein og takvinkelen. Sløyfene er enkle lekter som du senere kan legge taksteinen på. Har også skrudd et vannbord helt ytterst, men dette blir bare til pynt da det ikke har noen reell funksjon i dette tillfellet.

Her kan du se skinnene jeg nevnte innledningsvis. Disse fungerer faktisk veldig bra, og gjør at jeg kan dytte inn lange materialer fra siden som jeg ellers ikke ville fått inn. Skinnene er rustfrie og var noe jeg hadde igjen etter kjøkkenleveranse.

Da kan du bare legge takstein og sette mønebord/vannbord øverst.

Takkonstruksjon til vedstativ i detalj underifra.
Takkonstruksjonen i detalj underifra.

Da var vedstativet ferdig. Nå har jeg hatt dette stativet i et års tid, og kan bekrefte at det enkelt klarer full last, og at det holder veden tørr og fin!

Jeg håper dette ga en grei forklaring på hvordan du enkelt kan bygge eget vedskjul. Som alltid er du velkommen til å ta kontakt hvis du skulle ha noen spørsmål. Lykke til med ditt eget prosjekt!

Leave A Comment