Slik bygger du postkassestativ

Slik bygger du postkassestativ

Bygg Norges fineste postkasestativ! Her viser jeg hvordan jeg bygget et postkassestativ med takstein for 4 postkasser, men du kan enkelt tilpasse dette for 2, 3 eller 6 postkasser hvis du trenger det. Bruk trykkimpregnert virke så holder stativet i mange år, men husk at trykkimpregnert virke veier mer enn ubehandlet virke. Bruk derfor så liten dimensjon, og så lite materiale som mulig, for å holde vekten nede. Til tross for at jeg prøvde å holde vekten nede så mye som mulig, ble stativet likevel så tungt at jeg så vidt klarte å flytte det på egen hånd. Husk også at du må vente et år eller to før du maler trykkimpregnert virke.

Jeg hadde noen takstein fra Benders over fra husbyggingen, som jeg brukte til postkassestativet. Dette beskytter godt mot regn og gir et solid og pent inntrykk. Kanskje har du eller naboen også noe takstein liggende du kan bruke – du trenger bare 4-6 stk og en mønestein – og konstruksjonen er veldig enkel.

Et tips er å velg postkasse før du bestemmer mål på stativet! Innvendig mål på dette postkassestativet er 120 cm. Dette ga god nok klaring mellom de postkassene vi hadde valgt, men disse er kun 27 cm brede. De fleste postkasser er litt bredere, så sjekk målene på postkassene du skal bruke. I følge Posten bør postkassene være plassert slik at åpningslokket minimum er i en høyde på 90 cm. Her ble ferdig montert åpningshøyde ca 110 cm.

Du kan lese mer om plassering av postkasser her: https://www.posten.no/motta/hjemlevering/plassering-av-postkasser

Hele stativet tok ca en dag å bygge.

Fremgangsmåte

Bestem takvinkel og kapp virket i riktig vinkel. Her er det brukt 36×73 mm trykkimpregnerte rekker fra Byggmax. Dette er mer enn sterkt nok virke for dette postkassestativet. Ta i på lengden når du kapper de så har du litt å gå på. Du kapper de bare i riktig lengde etter du ser hvor langt taksteinen bygger.

Mål bredden på taksteinen for å bestemme hvor lange lektene må være. Legg så på taksteinen og merk ut hvor lektene skal sitte. Monter takstolene sammen med hjelp av lektene. Her er lektene ikke lagt oppå takstolene som normalt, men senket ned for å holde takkonstruksjonen så lav som mulig.

Legg på takstein, merk på lengden, og kapp takstolene. Legg på mønestein og skru fast mønebord i riktig høyde.

Legg takstolene ned, kapp to bein i vinkel og skru de fast til takstolene. Vent til senere med å kappe beina i riktig lengde, så unngår du å kappe de for korte. Kapp så til kledning i riktig lengde og skru de fast i beina. Nå har du en stabil konstruksjon.

Bruk samme kledningsbord til sideveggene. Her er sideveggene ca 30 cm. Dybden på stativet og/eller lengden på sideveggene bestemmes av bredden på taksteinen. Hvis du vil kan du tette undertaket med panel eller kledning så som jeg har gjort her.

Till vindskier ble det brukt 19×98 mm trykkimpregnert kledning. Legg på takstein for å sjekke hvor høyt du må montere vindskiene. Vindskiene skal være høye nok til at vannbordet blir liggendes over taksteinen sitt høyeste punkt. Derfor er det ofte behov for dobble vindskier.

For å beskytte endetreet på panelet til sideveggene brukte jeg en 10×36 mm trykkimpregnert list.

Enkle 36×73 mm bein ble litt for pinglete. Dette løste jeg ved lage to ekstra bein som jeg skrudde fast til de eksisterende.

Her er vindskier montert akkurat høyt nok til at vannbordet blir å holde taksteinen på plass. Men dette gjorde også at mønesteinen stikker litt opp over vindskiene. Så jeg måtte bruke stemjern til å tilpasse vannbordene sånn at de gikk klar mønesteinen.

Montering

Heldigvis har vi en betongmur vi kunne montere postkassestativet på. Med stolpesko av typen TT fra Biltema, var det enkelt å montere stativet, og med gjennomgående bolter ble stativet veldig stabilt til tross for at det er relativt tungt.

Jeg håper dette var en grei gjennomgang som kan gi litt inspirasjon til hvordan du kan bygge et fint, funksjonelt og stabilt postkassestativ. Lykke til!

Leave A Comment