Så enkelt er det å sette kantstein

Så enkelt er det å sette kantstein

Nå er det sommerferie, og som alle vet skal ferien brukes på hagearbeid! Her skal jeg beskrive fremgangsmåten for å sette kantstein. Å sette kantstein er ikke vanskelig, men kan være tungt arbeid, så du trenger kanskje litt hjelp. Forarbeidet tok et par dager, og støp og setting av kantstein tok en dag. Hvor lang tid det vil ta for deg er avhengig av hvor mye stein du skal sette, og hvor enkelt det er å grave grøft.

Kantstein brukes for å skille ulike deler av tomten fra hverandre. For eksempel i overgangen mellom innkjørsel og plen, eller mellom belegningsstein og bed. Kantsteinen holder tilbake jordmasser og hindrer utglidning av asfalt og belegningsstein, og gir også tomten et pent opparbeidet inntrykk. Kantstein, mørtel og andre materialer fikk jeg kjøpt hos Sivert Waagen As.

Dette trenger du for å sette kantstein:

  • Kantstein
  • Grus
  • Tørrmørtel B25/B30
  • Spade
  • Mørtelblander
  • Murerbøtte
  • Murskje
  • Rettesnor
  • Rettholt
  • Vater
  • Gummihammer

Tips: Leier du en minigraver, er grøften klar på en time!

Parkeringsplassen før kantstein.
Før kantstein

Vi skal plante hekk mellom parkeringsplassen og veien, og skal derfor sette kantstein som skille mellom parkeringsplassen og hekken. Kantsteinen danner en renne for hekken, gir en naturlig kant å legge asfalt inntill senere, og gir en solid avsluttning på parkeringsplassen. Vi valgte å bruke kantstein i granitt, i formatet 100 x 20 x 8 cm, men det finnes også kantstein i skifer og betong. Fremgangsmåten vil være den samme uansett type kantstein du velger.

Prinsippet for montering av kantstein er enkelt. Kantsteinen skal støpes fast, og skal stå på et stabilt og drenerende underlag, som vist på dette bildet fra steinhandel.no:

Snitt tegning av prinsipp for montering av kantstein.
Prinsipp for montering av kantstein (bilde lånt fra steinhandel.no)

Begynn med å grave en grøft der kantsteinen skal settes. Grøften skal være ca 15cm dypere enn steinen, for å gi plass til ca 10cm komprimerbar masse (grus) og ca 5cm betong under steinen. Grav grøften minst 30cm bred, for å gi plass til sidestøp. Bruk en rettesnor så blir det enklere å grave en rett grøft. Sett rettesnoren i høyde med kanten på ferdig montert kantstein, så kan du bruke rettesnoren å måle deg ned til riktig dybde på grøften. 35cm under rettesnoren gir plass til kantstein på 20cm, 5cm støp og 10cm grus.

Grøft for kantstein med rettesnor.
Grøft for kantstein
Stein i veien for kantstein.

Her lå det en stor stein i veien som jeg ikke fikk fjernet. Jeg prøvde derfor å “sprenge” den med hjelp av trollkraft.

Dette fungerte dessverre ikke. Trollkraften herdet uten at steinen sprakk. Jeg misstenker at det var fordi jeg ikke brukte stort nok bor, og at trollkraften derfor ikke fikk nok sprengkraft. Vi valgte derfor å grave grøften rundt steinen istedet.

Bruk av trollkraft for å "sprenge" vekk stein.
Trollkraft
Grøft ferdig gruset for kantstein. Stein synlig nede i venstre hjørne.

Nede i venstre hjørne ser du en til stein som lå i veien og som ikke gikk an å fjerne. Denne kappet jeg istedet toppen av med vinkelsliper. Jeg kappet den i riktig høyde sånn at den erstatter grusen som underlag for støp og kantstein.

For å få et drenerende underlag for kantsteinen, fyller du grøften med ca 10cm grus. Avrett grusen med en rettholt eller liknende, og komprimer godt sånn at underlaget blir stabilt. Husk at et godt forarbeid er viktig for et godt sluttresultat!

Ferdig avrettet og komprimert underlag med rettesnor strekt mellom to lekter.
Ferdig avrettet og komprimert underlag

Nå er du klar til å begynne støpe og sette kantsteinen! Jeg brukte tørrmørtel B30, men du kan også bruke B25. For at ikke kantsteinen skal synke, er det viktig å blande mørtelen “jordfuktig”. Blandeforholdet for å få jordfuktig betong står på sekken. Det gikk ca 2,5 sekker tørrmørtel pr meter kantstein, men jeg skal innrømme at jeg nok overdrev bakstøpen litt, så du kan nok regne med ca 2 sekker pr meter.

15 sekker B30 tørrmørtel fra Heydi.
15 sekker B30 tørrmørtel fra Heydi.

Fyll 5cm med jordfuktig betong i grøften, litt over en steinlengde om gangen. Sett så steinen oppi betongen, og begynn å rette den inn etter rettessnoren. Bruk gummihammer for å justere høyden på steinen, og pass på så steinen står i lodd. Trenger du å kappe steinen, gjør du det enkelt med vinkelsliper.

Fortsett så bortover med flere steiner, og la det være ca 2cm fugeavstand mellom steinene. Fugen tettes med den samme mørtelen, som glattes over for å få et pent resultat. Her har jeg laget forstøp og bakstøp underveis, men du kan med fordel vente med forstøp og bakstøp til du har satt alle steiner. Bakstøpen skal være minimum 30% av steinens høyde (jeg støpte opp 2/3 av steinens høyde). Høyden på forstøpen er avhengig av hva du skal legge inntill kantstinen. Skal du for eksempel ha belegningsstein, må du la det være igjen nok plass til settesand og stein.

Glatt over med en murskje så vil betongen tåle mer over tid da den ikke blir like porøs. Hold betongen fuktig de første dagene, og vent en uke eller to med å fylle inntill jord og liknende.

Da var alt klart, og resultatet er en veldig solid kantstein som vil kunne tåle trafikken på parkeringsplassen, ramme inn hekken, og som gir et godt inntrykk på tomten. Når betongen hadde fått herdet, fylte vi på med jord og plantet hekken.

Kantstein med ferdig plantet hekk.
Kantstein med ferdig plantet hekk
2 Comments
  1. Reply

    Hagearbeid – Boktips – Selvbyggerbloggen

    […] Boken går dessverre ikke i detalj inn på setting av kantstein, men heldigvis finner du en beskrivelse av det her: http://selvbyggerbloggen.no/hagearbeid-kantstein/ […]

  2. Reply

    En bok du MÅ ha – Selvbyggerbloggen

    […] Trenger du en bok som omhandler hagearbeid, har jeg et tips her: http://selvbyggerbloggen.no/hagearbeid-kantstein/ […]

Leave A Comment