Gjennomføringsplan for selvbygger

Gjennomføringsplan for selvbygger

Hvis du ikke allerede er håndverker, er det en god sjanse for at du leter etter en oversikt over rekkefølgen på arbeideidsoppgavene i byggeprosjektet – en gjennomføringsplan. Og med god grunn! Uten å vite rekkefølgen på arbeidsoppgavene vil du ikke komme langt som selvbygger. Men også husbyggere med lite eller ingen egeninnsats vil ha nytte av å ha kontroll på hva som skal gjøres i byggeprosessen.

En gjennomføringsplan er egentlig en formell dokumentasjon som sendes inn sammen med søknaden til kommunen. Det er ansvarlig søker som skal utarbeide gjennomføringsplan for søknadspliktige tiltak sam har krav om ansvarlig foretak. Gjennomføringsplanen inneholder en oversikt over de ansvarlige foretakenes ansvarsområder, oppgaver og arbeid. Som selvbygger har du personlig ansvarsrett på et eller flere ansvarsområder. Ansvarlig søker må også innhente samsvarserklæringer fra de ansvarlige foretakene før det kan utstedes ferdigattest. Du kan lese mer om den formelle gjennomføringsplanen hos Direktoratet For Byggkvalitet:

https://dibk.no/byggeregler/sak/2/5/5-3/

Men det er ikke den formelle gjennomføringsplanen jeg skal dekke her. Istedet kommer jeg til å gå igjennom hvilke ulike faser og arbeidsoppgaver som inngår i et byggeprosjekt, og rekkefølgen på arbeidsoppgavene.

I tillegg til den formelle gjennomføringsplanen, vil du sannsynlig få en fremdriftsplan fra husleverandøren. Fremdriftsplanen vil være på et overordnet nivå, og vil ikke hjelpe deg mye i din egeninnsats. Å finne informasjon om rekkefølgen på arbeidsoppgavene i et byggeprosjekt opplevde jeg som vanskelig da vi skulle gå igang med vår egeninnsats, og er typisk noe håndverkere har opparbeidet seg gjennom lang erfaring. Derfor har jeg satt sammen en mer detaljert gjennomføringsplan med alle arbeidsoppgaver, og rekkefølgen på disse. Her får du også en oversikt over naturlige faser, med kort beskrivelse til hver fase.

Det er ofte en logisk rekkefølge på oppgavene – du kan for eksempel ikke begynne å plate en vegg før veggen er reist – men det er viktig å være klar over hvilke aktiviteter som er avhengige av tidligere byggetrinn. Da kan du forutse og forhåpentligvis også unngå at det oppstår forsinkelser, eller at du går lenger perioder uten å kunne gjøre noe, fordi du venter på at noen annen skal gjøre seg ferdig.

Bruk gjerne et prosjektstyringsverktøy type Microsoft Project eller Gantter. Med et prosjektstyringsverktøy får du en veldig bra oversikt over alle faser og arbeidsoppgaver, men også avhengigheter mellom disse gjennom visualisert i et såkalt Gantt-diagram. Noen aktiviteter kan ikke starte før en annen aktivitet er ferdig, andre aktiviteter kan utføres parallelt. Du kan også bruke Excel eller bare pen og papir, men fordelen med et prosjektstyringsverktøy er at du planlegger aktiviteter i en kalender, med start- og slutt-dato. Om en oppgave tar lenger tid, vil du umiddelbart se hvordan det påvirker resten av planen.

Bruk et prosjektstyringsverktøy

Gantt diagram
Gantt diagram fra Gantter

Faser

  1. Planlegging: I planleggingsfasen setter dere opp budsjett, og skaffer finansiering. Dere finner tomt, hustype, husleverandør og eventuelt underleverandører. Når dere har fått tilbud og valgt leverandører, er dere klare til å gå videre til prosjektering.
  2. Prosjektering: I prosjekteringsfasen går dere igjennom alle detaljer for prosjektet, skriver kontrakt, og får alle nødvendige søknader godkjent. Hensikten med prosjektering er å planlegge alle detaljer i prosjektet for å unngå overaskelser. I prosjekteringsfasen sluttfører dere hustegninger og leveransebeskrivelsen, blir enige om fremdriftsplan, skriver kontrakt, og sender inn søknader till kommunen. Når alle søknader er godkjent, er det klart for byggestart.
  3. Grunnarbeid: Graving, sprenging, masseutskifte, grøfter, rør-og stikkledninger, planering av tomt. Når alt grunnarbeid er ferdig, er det klart for støp av grunnmur.
  4. Grunnmur: Støp av grunnmur og eventuelt plate. Når dette er klart kan reisverk settes opp.
  5. Reisverk: Yttervegger, bærende innervegger, etasjeskille, takstoler. Huset er ennå ikke tett, og tar fortsatt inn vann og fukt.
  6. Tett hus: Tak, dører, vinduer, utvendig kledning og listverk. Huset er nå tett og tar ikke lenger inn vann. Hvis ikke platen allerede er støpt, støpes denne nå. Bygget må nå tørkes ut før innvendig arbeid kan starte. Tørkeperioden varierer avhengig av byggemåte og klima.
  7. Innvendig arbeid: Når bygget er helt tørt kan innvendig arbeid startes. Hvis innvendig arbeid startes før bygget er skikkelig uttørket, vil fukten bygges inn med risiko for fuktskader.

Gjennomføringsplan

  1. Budsjett
  2. Finansiering
  3. Tomt
  4. Tilbud
  5. Kontrakt
  6. Søknader
  7. Grunnarbeid
  8. Stikkledninger (rørlegger og elektriker)
  9. Støp av grunnmur
  10. Reisverk
  11. Tett hus
  12. Isolering av plate på mark
  13. Gulvvarme (rørlegger/elektriker)
  14. Støp av plate på mark
  15. Uttørking/Avfukting
  16. Utvendig maling (grunning 1 strøk)
  17. Isolering av yttervegger
  18. Fuktsperre/plast
  19. Ventilasjon
  20. Utlekting av yttervegger
  21. Nedlekting av tak
  22. Lettvegger/innervegger
  23. Rørlegger og elektriker
  24. Tilleggsisolering av yttervegger
  25. Isolering av etasjeskille og innervegger
  26. Plating/gipsing
  27. Bad
  28. Sparkling
  29. Kjøkkeninnredning osv
  30. Innvendig maling
  31. Gulv
  32. Trapp
  33. Pipe og peis
  34. Lister
  35. Flikkmaling
  36. Innflytt og innflyttingsfest
  37. Utvendig maling strøk 2 (etter ca 1 år)

Merk at tett hus ikke nødvendigvis betyr at huset er helt ferdig utvendig. Det betyr bare at huset ikke lenger tar inn vann og fukt. Resterende utvendig arbeid kan gjøres ferdig parallelt med innvendig arbeid. Ofte blir utvendig panel levert grunnet et strøk. Vent ca 1 år med strøk nummer 2.

Rekkefølgen på noen av arbeidsoppgavene kan byttes litt om på, og noen kan gjøres parallelt. Kanskje du vil plate baderommet først, sånn at fliselegger kan gå igang. Kanskje du må legge gulv i gangen først sånn at trappeleverandøren kan begynne å montere trappen. Dette finner du ut av. Et godt tips er å hele tiden tenke hva som kommer to-tre trinn etterpå i prosessen. Du kan for eksempel ikke gipse igjen begge sider av veggen før elektriker har trekt kabler. Så lenge du tenker på hva som kommer to-tre trinn etterpå, så går det bra!

Nå er det bare garasje, boder og hagearbeid igjen før du kan ta ferie!

Har jeg glemt noe, eller er du uenig i rekkefølgen? Legg igjen en kommentar så skal jeg oppdatere listen.

Leave A Comment