Kubbermur kan brukes til mye forskjellig, for eksempel støttemurer, trapp, hagekanter, blomsterkasser og grill. Fordelen med kubbemur er at den er rask og enkel å jobbe med, og du får et pent resultat. Dessuten er ikke steinen så tung, så du klarer det fint alene. Her skal jeg beskrive fremgangsmåten for å bygge en støttemur av kubbemur. Fremgangsmåten likner den for å sette kantstein, som jeg beskrev i forrige innlegg. Forskjellen er at du ikke trenger å støpe den fast. Du kan støpe fast kubbemuren på samme måte som kantstein, hvis du ønsker en svært stabil støttemur. Avhengig av underlaget kan det også være en god ide å støpe en såle.
Kubbemur kan stables tørrt, limes med steinlim, eller legges med mørtel, avhengig av hvor høy og stabil kubbemur du trenger. Spør der du kjøper steinen, så får du gode råd. Jeg ble anbefalt å lime steinen siden jeg skulle legge 3 skift med stein. Steinen vi brukte er fra Multiblokk, og heter Kubbemur XL Grå/Koks Flammet. Dimensjon på steinen er 390 x 190 x 138mm.
I denne skråningen opp mot veien har vi tenkt å plante hekk. For å unngå å plante hekken i skråningen, må vi få opp terrenget i høyde med den støpte yttermuren. Vi må derfor sette opp en støttemur for å holde på jordmassene til hekken. Vi vurderte å støpe mur i betong, men valget falt til slutt på kubbemur, da dette var enklere å sette opp selv, og fordi vi syns resultatet blir penere.
Begynn med å grovplanere der muren skal sette opp, sånn at du får plass til å sette opp rettesnorer. Her er høydeforskjellen ca 30-40cm fra skråningen og opp til yttermuren. Steinen er 14cm høy, så vi skal legge 3 skift – totalt 42cm høyt. Hekken skal ha ca 30-50cm med jord, og siden vi har ganske god plass, lar jeg avstandet til yttermuren være 50cm. Her har jeg begynt med å sette opp rettesnorer. Begynn med å sette en i høyde med toppen av ferdig mur. Mål så ned fra denne så mange skift du skal legge (i dette tilfellet 42cm) og sett en rettesnor i bunn av første skift.
Nå kan du begynne å finplanere for å gjøre klart underlaget til muren. Jeg trengte ikke å grave en grøft, men heller planere ut området for å lage plass til steinen. Fremgangsmåten vil være den samme hvis du må grave grøft. Muren må stå på drenerende og stabilt underlag, så vi må fylle opp med grus. Underlaget i skråningen er jord og steinmasser, og er relativt stabilt, så jeg tok høyde for 10cm grus. Underlaget bør planeres ut ca 10 cm på hver side om muren. Siden steinen er 19cm bred, planerte jeg ut ca 40cm. Hvor mye grus du trenger, er avhengig av hvor høy mur du skal sette opp, og hvordan underlaget er. Bruk sunt fornuft!
Fyll så opp med grus opp til den laveste rettesnoren. Bruk rettholt eller en lang planke eller liknende i lengderetningen på muren, sånn at underlaget blir rett. Bruk vater i bredderetningen av muren for å få underlaget i vater. Hvis ikke underlaget er i vater, vil du få en mur som lener innover eller utover. Komprimer underlaget godt! Dette er det viktigste momentet for å få en rett og fin mur, så bruk gjerne mye tid på å få underlaget helt riktig. Husk at kubbemuren vil følge underlaget, så om underlaget ikke er helt rett, eller i riktig nivå, så vil ikke muren bli det heller. Er underlaget bra, så vil det være raskt og enkelt (og gøy) å legge ut steinen etterpå, og du slipper å drive å rette på underlaget senere.
Når underlaget er rett og stabilt, er det bare å begynne å legge ut første skift! Bruk rettholt eller plank underveis for å sjekke at steinene ligger i høyde med hverandre. Bruk også rettholt på siden av muren, for å se at steinene ligger i en rett linje. Bruk gummihammer for å banke steinene lett på plass i underlaget, og for å justere høyden på de hvis nødvendig. Trenger du å heve en stein, legger du bare på mer grus der det trengs. Har du gjort et godt forarbeid, legger du første skift raskt. Andre og tredje skift går enda raskere, fordi du slipper å sjekke så mye med rettholt eller vater!
Du kan bruke vanlig stein hvis du skal ha kurve med innersving. Åpningen mellom steinene blir på utsiden av svingen der vi skal fylle jord uansett, så dette spiller ingen rolle. Skal du ha yttersving så finnes det spesielle kurvesteiner, eller du kan kappe til steiner selv med vinkelsliper.
Når du er fornøyd med første skift, er det bare å begynne å legge ut andre og tredje skift. Steinene skal overlappes, og hvis du ønsker en mer stabil mur kan steinene limes med steinlim eller mørtel. Siden vi bare har 3 skift valgte vi å bruke steinlim. Steinlim er raskt og enkelt å jobbe med, da det bare sprøytes på, herder raskt, og limer svært godt. Skal du ha mer enn 3 skift, eller har høyere krav til stabilitet, kan det hende du må bruke mørtel. Spør i butikken. Skal du bruke steinlim, legg en stripe med steinlim noen steinlengder om gangen, så unngår du at limen herder før du får lagt på steinen.
Muren vår heller litt nedover, og jeg merket at steinen “gled” litt nedover på limen. Det gjorde at jeg måtte passe på å dytte steinen oppover igjen til limen fikk herdet og steinen ikke gled lenger. Et tips for å unngå at steinen glir, er å la limet herde bittelitt sånn at den blir litt seig, før du legger på steinen.
Andre og tredje skift går raskt å legge. Et tips er å legge ut steinen ved siden av muren først, så går leggingen raskere og du slipper å gå frem og tilbake for å hente stein.
Sånn, da var kubbemuren ferdig! Vanskeligere enn så var det ikke. Forarbeidet til dette prosjektet tok ca 4-5 dager, og å legge steinen tok ca en dag. Vent en dag eller to før du fyller inntil muren, for å gi limen litt tid til å herde skikkelig.
Her er noen bilder på ferdig mur med plantet hekk. Lykke til med ditt prosjekt!
1 comment
Jens
July 26, 2024 at 14:30
Hei!
Har du tips til hvordan å komprimere jorden/grusen når man graver grøft? Hoppetusse virker tungvint pluss man må ta grave mer ut for å få plass.